سوزاک در مردان یکی از انواع بیماری های مفابرتی است که بر اثر عفونت باکتریایی نایسریا گونوره به وجود می آید. از جمله علایم این بیماری می توان به سوزش و خارش ناحیه تناسلی، درد و التهاب مجاری ادراری، و همچنین تاثیر بر روی بارداری اشاره کرد.
شاید باورتان نشود، اما خارش و سوزش ناگهانی ناحیه تناسلی می تواند نشانه ای از یک بیماری به نام سوزاک باشد. سوزاک بیماری مقابرتی و است که اگر سریع تشخیص داده نشود، ممکن است عواقب وخیمی به همراه داشته باشد.
آیا می دانستید که سوزاک می تواند بر باروری شما تأثیر بگذارد؟! در ادامه با ما همراه باشید تا درباره این بیماری شایع اطلاعات بیشتری به دست آورید.
بیماری سوزاک در مردان چیست؟
سوزاک در مردان دومین عفونت مقاربتی شایع در ناحیه تناسلی است که از باکتری نایسریا گونوره آ به وجود می آید. این بیماری از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی و دهانی با فرد آلوده منتقل می شود.
بنابراین سوزاک یکی از شایع ترین عفونت های آمیزشی در افراد جوان و فعال جنسی به شمار می رود.
در بسیاری از موارد، سوزاک علائم خاصی ندارد و ممکن است حتی خودتان هم متوجه ابتلا به این بیماری نشوید. اما اگر علائمی داشته باشد معمولا با خارش، سوزش، ترشحات و درد در هنگام ادرار خودش را نشان می دهد. عدم درمان به موقع این عارضه می تواند منجربه التهاب بیضه ها، ناباروری و عفونت های خطرناک تر شود. پس توصیه می کنیم در صورت مشاهده این علائم، سریعاً به بهترین متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
این بیماری معمولا در قسمت های گرم و مرطوب بدن، شامل موارد زیر، ظاهر می شود:
- مجرای ادرار (لوله ای که ادرار را از مثانه خارج می کند)
- چشم
- حلق
- واژن
- مقعد
- دستگاه تولید مثل زنان (لوله های رحم، دهانه رحم و رحم)
سوزاک چگونه منتقل می شود؟
سوزاک یک بیماری بسیار مسری است که در حین فعالیت و رابطه جنسی به راحتی منتقل می شود. آیا می دانستید رابطه جنسی با فرد آلوده، حتی یک بار، می تواند شما را در معرض ابتلا به سوزاک قرار دهد؟
سوزاک در مردان از طریق تماس جنسی واژینال، دهانی یا مقعدی با فرد آلوده به راحتی منتقل می شود. حتی استفاده از وسایل جنسی مشترک هم می تواند عامل انتقال این بیماری باشد.
بسیاری از افراد فکر می کنند که این بیماری از طریق استخر یا توالت نیز منتقل می شود اما کاملا اشتباه است و از طریق بوسیدن، در آغوش گرفتن، استفاده از ظروف مشترک، استخر و حمام نشستن روی توالت استفاده شده توسط فرد آلوده یا استنشاق قطرات تنفسی پس از سرفه یا عطسه، به سوزاک مبتلا نمی شوید.
خوشبختانه استفاده از کاندوم یا سایر روش های محافظت کننده هنگام رابطه جنسی، احتمال انتقال یا ابتلا به عفونت های مقاربتی مانند سوزاک را به طور چشمگیری کاهش می دهد. البته باید توجه کنید که این روش ها احتمال انتقال را به طور کامل از بین نمی برند، به ویژه اگر به درستی استفاده نشوند.
سوزاک در مردان چه علائمی دارد؟
علائم سوزاک در مردان معمولا پس از چند هفته از ابتلا ظاهر شود و در برخی موارد اصلاً بروز پیدا نمی کند. معمولاً یک هفته پس از ابتلا، علائمی مانند درد و سوزش حین ادرار، افزایش تکرر ادرار، ترشحات چرکی از آلت تناسلی، التهاب و قرمزی آلت تناسلی و درد یا التهاب بیضه ها ظاهر می شود. همچنین در برخی موارد ممکن است گلودرد مداوم نیز وجود داشته باشد.
به طور کلی هرچه بیماری پیشرفته تر شود، شاهد علائم زیر خواهید بود:
- تکرر ادرار
- ترشح چرک مانند از آلت تناسلی (سفید، زرد، بژ یا سبز رنگ)
- التهاب یا قرمزی آلت تناسلی
- احساس درد یا التهاب بیضه ها
- گلودرد مداوم
پس از درمان نیز احتمال باقی ماندن عفونت تا چند هفته وجود دارد. در موارد نادری، عوارضی مانند آسیب به مجرای ادرار و بیضه ها یا درد در ناحیه مقعد پس از درمان بروز می کند.
علت ایجاد سوزاک چیست و چه کسانی دچار آن می شوند؟
همانطور که گفتیم سوزاک در مردان یک بیماری مقاربتی است که به دلیل عفونت باکتریایی ناشی از باکتری نایسریا گونوره ایجاد و از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی با فرد آلوده به راحتی منتقل می شود.
هر فردی که فعالیت جنسی دارد ممکن است به سوزاک مبتلا شود، به خصوص افراد جوان. عوامل خطرساز دیگر شامل موارد زیر می شود:
- داشتن رابطه جنسی با یک فرد جدید.
- داشتن رابطه جنسی با کسی که با افراد دیگری نیز رابطه دارد.
- داشتن رابطه جنسی با بیش از یک نفر.
- سابقه ابتلا به سوزاک.
- سابقه ابتلا به دیگر بیماری های مقاربتی.
چگونگی تشخیص بیماری سوزاک
روش های مختلفی برای تشخیص سوزاک در مردان وجود دارد که طی آن نمونه هایی از بدن برای یافتن باکتری عامل بیماری گرفته می شود. این نمونه ها می توانند شامل موارد زیر باشند:
- آزمایش ادرار برای یافتن باکتری در مجاری ادراری
- نمونه برداری از نواحی آلوده مانند مجرای ادراری، آلت تناسلی یا راست روده
همچنین در کنار تشخیص سوزاک، بهترین متخصص درمان سوزاک در مردان احتمالاً آزمایش هایی برای تشخیص سایر عفونت های مقاربتی را نیز برایتان تجویز کند، زیرا سوزاک خطر ابتلا به عفونت های دیگر به خصوص کلامیدیا که معمولاً همراه سوزاک اتفاق می افتد را افزایش می دهد. انجام آزمایش HIV نیز برای هر فرد مبتلا به عفونت مقاربتی توصیه می شود. همچنین بسته به شرایط و عوامل خطرساز، پزشک ممکن است آزمایش برای سایرعفونت ها را نیز تجویز نماید.
بیشتر بخوانید: راه های انتقال زگیل HPV
سوزاک در مردان چگونه درمان می شود؟
سوزاک در مردان در بیشتر مواقع با آنتی بیوتیک درمان می شود. اگرچه این باکتری نسبت به برخی آنتی بیوتیک ها مقاوم شده است، ولی همچنان مؤثرترین روش درمان محسوب می شود.
برای درمان معمولاً ابتدا آنتی بیوتیک سفتریاکسون تزریق می شود و مصرف قرص آنتی بیوتیک داکسی سایکلین به مدت دو هفته تجویز می شود. در صورتی که سفتریاکسون پاسخ مناسبی ندهد، یا به این آنتی بیوتیک حساسیت نشان دهید، از آنتی بیوتیک های جایگزین مثل گمیفلوکساسین خوراکی (فکتیو) یا جنتامایسین تزریقی و آزیترومایسین خوراکی استفاده خواهد شد.
علاوه بر آنتی بیوتیک ها، برخی درمان های خانگی و گیاهی نیز برای سوزاک وجود دارد، اما هنوز شواهد کافی مبنی بر اثربخشی این روش ها وجود ندارد.
بهتر است درمان سوزاک طبق تجویز پزشک و با استفاده از آنتی بیوتیک های توصیه شده صورت گیرد تا بیماری به طور کامل درمان شود.
عوارض عدم درمان سوزاک در مردان
یادتان باشد که هیچ وقت این عارضه را نادیده نگیرید و در صورتی که به آن مبتلا شدید حتما برای درمان اقدام کنید. چرا که عدم درمان آن ممکن است باعث ایجاد عوارض خطرناکی شود.
عوارض احتمالی عدم درمان سوزاک در مردان عبارتند از:
- ناباروری: سوزاک می تواند منجر به التهاب و انسداد مجاری انتقال دهنده اسپرم در بیضه ها (اپیدیدیم) شود که اگر درمان نشود باعث ناباروری می گردد.
- گسترش عفونت به سایر نقاط بدن مانند مفاصل: در این حالت علائمی مثل تب، بثورات پوستی، درد مفصلی و التهاب ایجاد می شود.
- افزایش خطر ابتلا به اچ آی وی یا ایدز: سوزاک خطر ابتلا به HIV را بالا می برد و انتقال همزمان HIV و سوزاک از فردی به فرد دیگر بسیار آسان است.
چگونه می توان از ابتلا به این عارضه پیشگیری کرد؟
با رعایت چند نکته ساده می توانید تا حد زیادی از مبتلا شدن به این عارضه پیشگیری کنید. اول از همه همیشه هنگام رابطه جنسی از استفاده کنید. کاندوم مانع انتقال مستقیم مایعات بدن و تماس پوستی می شود و خطر ابتلا را به شدت کاهش می دهد.
از برقراری رابطه جنسی با تعداد شرکای جنسی زیاد پرهیزر کنید چرا که هر چقدر با افراد بیشتری رابطه جنسی داشته باشید، خطر ابتلای شما بیشتر می شود. علاوه بر این، پیش از شروع هر رابطه جدید، حتماً آزمایشات لازم را انجام دهید تا از سلامت خود و شریکتان اطمینان حاصل کنید.
با رعایت این نکات، می توانید بدون نگرانی از سوزاک، زندگی جنسی سالمی داشته باشد.
کلام آخر
همانطور که متوجه شدید سوزاک یک عفونت مقاربتی ناشی از باکتری است که در صورت عدم درمان، می تواند عواقب خطرناکی به همراه داشته باشد. بنابراین در صورت مشاهده هرگونه علائم مشکوک، سریعاً به بهترین پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کنید. همچنین برای تشخیص و درمان به موقع، انجام مرتب آزمایشات غربالگری بیماری های مقاربتی، به ویژه اگر از لحاظ جنسی فعال اید، توصیه می شود.
در صورت نیاز به درمان هم، نگران نباشید، در کلینیک رونا، امکان تعیین وقت حضوری یا مشاوره با دکتر محمد رنجبری متخصص اورولوژی در غرب تهران برای شما فراهم است تا به سرعت و با بهترین کیفیت درمان شوید.
سوالات متداول سوزاک در مردان
راهکارهای پیشگیری از سوزاک در مردان چیست؟
تنها راه مطمئن برای پیشگیری از سوزاک، پرهیز از روابط جنسی است. اما اغلب بزرگسالان فعالیت جنسی دارند. بنابراین برای کاهش خطر ابتلا باید همواره در روابط جنسی از کاندوم استفاده کنید. همچنین نباید با افراد مشکوک به عفونت، رابطه برقرار کنید. انجام مرتب آزمایشات غربالگری و داشتن تنها یک شریک که سلامت جنسی دارد، از دیگر روش های پیشگیری هستند.
آیا درمان های خانگی مؤثرند؟
متأسفانه مطالعات نشان می دهند که تنها روش مؤثر، مصرف داروهای آنتی بیوتیکی تجویزشده توسط پزشک است و درمان های خانگی نظیر استفاده از عسل، اثربخش نیستند.
آیا پس از درمان امکان بازگشت وجود دارد؟
بله، امکان بازگشت و ابتلای مجدد وجود دارد، به ویژه اگر بلافاصله پس از درمان، دوباره با فرد آلوده رابطه برقرار کنید.
آیا واکسنی برا پیشگیری از سوزاک در مردان وجود دارد؟
متاسفانه هنوز واکسنی برای سوزاک وجود ندارد.
آیا سوزاک از طریق سطوح و لباس قابل انتقال است؟
خیر، باکتری سوزاک در خارج از بدن زنده نمی ماند و به سرعت از بین می رود. بنابراین احتمال انتقال آن از طریق سطوح و لباس بسیار پایین است. البته اگر فردی با ترشحات آلوده تماس داشته باشد و سپس دست های آلوده را به چشم یا دهان بزند، ممکن است سوزاک منتقل شود.
آیا بدون دخول، سوزاک منتقل می شود؟
بله، تماس دهان یا دست با ترشحات آلوده، و انتقال باکتری به چشم، دهان یا اعضای تناسلی از طریق تماس مستقیم، می تواند منجر به ابتلا شود. پس باید از تماس مستقیم با ترشحات جنسی فرد مشکوک به سوزاک خودداری کنید.
بدون دیدگاه